Suomen suurin Luontodialogi-päivä 9.3.2022

Mikä meitä estää pysäyttämästä luontokatoa? Mitä luonto sinulle merkitsee? Näitä kysymyksiä pyöritteli keskiviikkona 9.3.2022 yli sata ryhmää ympäri Suomea. Ilmasto- ja ympäristöaktivisteja, elinkeinoelämän edustajia, aluekehittäjiä, tutkijoita, taiteilijoita, toimittajia, opiskelijoita, opettajia, poliitikkoja ja virkahenkilöitä kokoontui toteuttamaan Sitran organisoimaa Suomen suurinta Luontodialogi-päivää.

Luontodialogi rakentaa Luontoviisas Suomi 2035 -visiota, joka pyrkii luomaan toivottavan ja todenmukaisen kuvan vuodesta 2035, jolloin olemme saaneet pysäytettyä luontokadon Suomessa yhteistyöllä ja laajalla keinovalikoimalla. Näin Sitra asettaa tavoitteen. Toukokuussa on julkistus. Seuraa Luontoviisas Suomi 2035 -vision rakentumista: https://www.sitra.fi/hankkeet/luontoviisas-suomi-2035-visio/

Savonia-ammattikorkeakoulun Ilmastoturvallisuuden liiketoimintaverkosto -hanke ja Nuorisokeskus Metsäkartano Rautavaaralta järjestivät yhdessä yhden näistä luontodialogeista. Keskustelijoina oli yritysten edustajia, viestintäammattilaisia sekä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatioasiantuntijoita. Ryhmä pohti niin keinoja tulevaisuustietoisuuden parantamiseen kuin mahdollisia tekoja siihen, miten sovitamme elämämme entistä paremmin luonnon kiertokulkuun. Pohdinnoissa nousi vahvasti esille kysymys mikä on riittävää hyvälle elämälle. Kohtuullistamisessa yksi keino on listata mitä haluaa ja mitä tarvitsee; tarvelista voi ollakin yllättävän lyhyt.

Myös kriisitietoisuus nousi keskusteluihin, onhan ilmasto- ja ympäristöturvallisuuden edistäminen keskeinen osa inhimillisen turvallisuuden rakentamista luontokadon ja ilmastonmuutoksen edetessä. Luontodialogi on kriisinhallintaa ja ympäristösovittelua. Ryhmässä joku tiivistikin hienosti: ”Jokainen meistä voi olla osa ratkaisua ja edistää yhteiskunnassa niitä voimia, jotka ohjaavat meidät ulos näistä kriiseistä.”

Blogi luontodialogista: https://blogit.savonsanomat.fi/liiketta-liiketoimintaan/luontodialogissa/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.