EU:n ilmastopaketti sekä IPCC:n äskettäinen ilmastoraportti ovat kuumentaneet ilmastonmuutoksesta käytävää pohdintaa sekä globaalilla että kansallisella tasolla. Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat kuitenkin aina paikallisia – mutta paikallislehdet ovat usein jättäytyneet keskustelussa taustalle.
Mitä ilmastonmuutos tarkoittaa paikallistasolla, esimerkiksi juuri Itä-Suomessa? Miten se tulee vaikuttamaan alueen maa- ja metsätalouteen sekä elinkeinoihin, ja millä tavoin paikallismedioiden olisi hyvä osallistua keskusteluun?
Muutoksen paikka –seminaarissa käynnistetään keskustelua siitä, mitä paikalliselta journalismilta vaaditaan ilmastonmuutoksesta raportoimisessa. Mitä tukea toimittajat tarvitsevat ilmastosiirtymästä kertomiseen ja paikallisen tulevaisuuden hahmottamiseen? Seminaarissa kohtaavat paikallisten tiedotusvälineiden toimittajat, muut paikalliset toimijat ja vaikuttajat sekä ilmastoviestinnän tutkijat. Päivän aikana verkostoidutaan ja kerätään ajatuksia tekeillä olevan tutkimus- ja kehityshankkeen tueksi.
Seminaari on osa EU-komission Euroopan tulevaisuuskonferenssin tapahtumasarjaa. Tapahtuma myös striimataan osoitteeseen https://youtu.be/7HhmH8EbEsU
Tapahtuman järjestäporukassa vaikuttavat viestinnän professori Risto Kunelius Helsingin yliopistosta, ilmastonmuutoksen visualisointiin perehtynyt tutkija Niina Uusitalo Tampereen yliopistosta, Savonia AMK:n ilmastoturvallisuusasiantuntija Jyri Wuorisalo sekä ilmastostrategiaa valmistelevan Sulkava-lehden päätoimittaja Tea Ikonen ja toimittaja Hanna Partanen.
– Tarvitaan paikallista tietoa, tilastoja ja seurantaa siitä, miten luonto, ympäristö ja elinkeinoelämä muuttuvat ilmaston lämpenemisen seurauksena. Jotta paikallislehtien toimittajat voisivat kirjoittaa näistä aiheista, tarvitaan verkostoitumista toimittajien, tutkijoiden ja muiden tahojen välillä, pohtii Kunelius seminaarin ajankohtaisuudesta.
– Maa- ja metsätalous kohtaavat etulinjassa ilmastonmuutoksen vaikutukset, erityisesti sään ääri-ilmiöt. Tämän vuoksi paikallislehtien on tärkeää seurata ilmastonmuutoksen vaikutuksia paikallisiin elinkeinoihin ja ihmisten arkeen, täydentää Wuorisalo.
Uusitalo peräänkuuluttaa ratkaisukeskeisempää ilmastouutisointia.
– Ilmastonmuutosta koskeva uutisointi perustuu perinteisissä uutismedioissa ja iltapäivälehdissä edelleen vastakohtien ja äärimmäisyyksien esittelyyn. Näin yritetään saada uutinen kiinnostavaksi, mutta esiin voisi tuoda myös niitä näkymättömiä ratkaisuja, etteivät lukijat lamaannu ja vaivu totaalisen epätoivon valtaan. Näiden välimallien, keskeneräisten prosessien ja ratkaisujen esitteleminen lisäisi ihmisten ja järjestöjen toimintakykyä.
Seminaarin ohjelma
11.30-12.30 Lounas
12.30 Sulkavan kunnanjohtaja Juho Järvenpään avauspuheenvuoro
12.40 Professori Risto Kunelius: Todellinen ilmastojournalismi on paikallista
13.00 Keskustelua
13.15 Toimittaja ja ilmastojournalismin asiantuntija Hanna Nikkanen
13.35 Keskustelua
13.50 Tutkija Niina Uusitalo: Ilmaston paikalliset kuvat
14:05 Päätoimittaja Tea Ikonen: Sulkava-lehden ilmastouutisointi
14.25 Keskustelua
14.40 Kahvit
15.15 Paneelikeskustelu: Kuuluuko maaseudun ääni ilmastonmuutoskeskustelussa? Miten paikallismedia voi olla paremmin mukana rakentavan ja ratkaisukeskeisen keskustelun synnyttämisessä?
Panelistit:
Reijo Karhinen, Itä-Suomen yliopiston työelämäprofessori, entinen OP:n pääjohtaja, kiertotalousstrategiaryhmän vetäjä
Oras Tynkkynen, vanhempi neuvonantaja/kestävyysratkaisut, Sitra
Nuutti Kiljunen, elinkeinopäällikkö, Suomen Metsäkeskus
Soili Porokka, Savon Sanomien toimittaja
Mari Tarkkonen, markkinointipäällikkö, Nanopar
Lotta Tuominen, Etelä-Savon nuorten ilmastotiimi Ilmasto-Esa
Paneelin moderoi ilmastoturvallisuusasiantuntija Jyri Wuorisalo.
16.45 Valmisteilla olevan tutkimushankkeen esittely ja loppusanat
17.00 Loppukahvit ja vapaata verkostoitumista
Paikka: Tiittalan Kartano, Kirkkotie 140, 58700 Sulkava. Seminaarin osallistujille mahdollisuus varata kartanomajoitus omakustanteisesti, 10% alennus varatessa.
Aika: Lauantaina 4.9.2021 kello 11.30-17.30.
Järjestäjät: Sulkava-lehti, Savonia AMK, Kuvitetut ilmastotunteet -hanke (Tampereen yliopisto), ECANET (Suomen Akatemia/Helsingin yliopisto), Europe Direct, Sulkavan kunta.
Ilmoittaudu ennakkoon tarjoilujen ja striimauslinkin lähettämisen takia osoitteeseen toimitus@sulkavalehti.fi
Lisätiedot medialle:
Professori Risto Kunelius, risto.kunelius@helsinki.fi, 040 190 4085
Ilmastoturvallisuusasiantuntija Jyri Wuorisalo, jyri.wuorisalo@savonia.fi 044 785 6914
Päätoimittaja Tea Ikonen, tea.ikonen@sulkavalehti.fi, 044 240 4836
Toimittaja Hanna Partanen hanna.partanen@sulkavalehti.fi 044 5950999