Ensimmäistä kertaa rikkoutui 1,5 asteen lämpenemisraja viime 12 kuukauden mittausjaksolla, toteaa EU:n ilmastontutkimuspalvelu Copernicus.

Lue koko uutinen Yle 8.2.2024 Yrjö Kokkonen, Sari Taussi
https://yle.fi/a/74-20073531?utm_medium=social&utm_source=copy-link-share

Maapallon keskilämpötila on ollut ensimmäistä kertaa mittaushistorian aikana kokonaisen vuoden 1,5 astetta korkeampi kuin esiteollisena aikana.

Helmikuusta 2023 tammikuuhun 2024 lämpötila oli 1,52 astetta korkeampi kuin vertailukohtana olevien vuosien 1850 – 1900 aikana, arvioi Copernicus -palvelu. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun 1,5 asteen lämoeneminen on mitattu koko vuoden aikajaksolla.

Ruotsalainen ilmastotutkija Johan Rockström sanoo, että jo nyt näemme, mitä jatkuva lämpeneminen tuo tullessaan.

– 1,5 astetta on iso luku. Sen vaikutukset tuntuvat lämpöaaltoina, kuivuutena, tulvina, voimistuneina myrskyinä ja veden vähyytenä ympäri maailmaa, Potsdamin ilmastontutkimusinstituutin tutkijana toimiva Rockstöm sanoo.

Vaikutukset ovat näkyneet esimerkiksi kuivuutena Amazonin sademetsäalueella, kuumuutena eteläisessä Euroopassa sekä maastopaloina Amerikan mantereella.

1,5 rajan rikkoutumista on yritetty estää Pariisin ilmastosopimuksella.

1,5 asteen rajan rikkoutuminen vuoden ajan ei välttämättä tarkoita, että raja olisi rikkoutunut pysyvästi. Keskilämpötiloja seurataan vuosikymmenien ajan.

Tämä vuosi on kuitenkin alkanut ennätyksiä rikkomalla – tammikuu oli mittaushistorian lämpimin tammikuu.

Ilmastotutkijoiden mukaan tällä hetkellä lämpenemistä kiihdyttää Tyynenmeren El Niño -ilmiö. Kun se noin vuoden kuluessa hiipuu, lämpenemisen tahdin odotetaan jonkin verran hidastuvan.

Hiilidioksidipäästöt edelleen nousussa

Maapallon lämpötilat ovat rikkoutuneet siitä huolimatta, että esimerkiksi Suomessa on nyt ollut hyvin kylmä. Voit tästä jutusta lukea miten niin sanottu napapyörre vaikutti Suomen lämpötilaan aiemmin tänä talvena.

Ilmastoa lämmittävät, pääosin fossiilisista polttoaineista lähtöisin olevat hiilidioksidipäästöt ovat jatkaneet kasvuaan viime vuosina. Asiantuntijoiden mukaan niiden pitäisi lähes puolittua tällä vuosikymmenellä, jotta lämpeneminen hidastuisi.

Samaan aikaan, kun lämpötilat ovat olleet keskimääräistä korkeammat esimerkiksi pohjoisessa Afrikassa, Lähi-idässä, Keski-Aasiassa ja eteläisessä Euroopassa, ovat ne olleet keskimääräistä matalampia pohjoisessa Euroopassa.