Maaliskuun loppuun päättynyt 12 kuukauden jakso oli mittaushistorian kuumin vuosi, kertoo ilmastonmuutosta tarkkaileva EU:n Copernicus-palvelu.
Lue koko uutinen 9.4.2024 Helsingin Sanomat. Tiede, Ilmasto https://www.hs.fi/tiede/art-2000010346442.html
PÄÄTTYNYT maaliskuu oli mittaushistorian kuumin maaliskuu ja jo kymmenes perättäinen ennätyskuuma kuukausi putkeen, raportoi ilmastonmuutosta seuraava EU:n Copernicus-palvelu. Maaliskuu oli 1,68 celsiusastetta lämpimämpi verrattuna esiteolliseen aikaan eli vuosiin 1850–1900.
Palvelun varajohtajan Samantha Burgessin mukaan aiempi maaliskuun lämpöennätys ylittyi vain asteen kymmenesosalla, mutta hänen mukaansa hälyttävämpää on pidemmän aikavälin trendi.
Maaliskuun loppuun päättynyt 12 kuukauden jakso oli mittaushistorian kuumin vuosi, joka oli esiteolliseen aikaan verrattuna 1,58 celsiusastetta lämpimämpi.
Jäätikön sulamista yritettiin estää suojaamalla Sveitsin Alpeilla heinäkuussa 2022.
Jäätikön sulamista yritettiin estää suojaamalla Sveitsin Alpeilla heinäkuussa 2022.
BURGESSIN mukaan 1,5 asteen lämpenemisen rajaa ei ole vielä ylitetty, sillä sitä tarkkaillaan vuosikymmenien, ei vuosien tarkkuudella.
”Todellisuudessa olemme äärimmäisen lähellä ja elämme jo velaksi”, Burgess kertoi uutistoimisto AFP:lle.
Burgess totesi, että tilanne on erittäin hälyttävä myös merellä. Maaliskuussa mitattiin uusi ennätys myös valtamerten pintalämpötiloissa. Edellinen ennätys syntyi helmikuussa. Valtameret ovat varastoineet 90 prosenttia ylimääräisestä lämmöstä, joka on syntynyt kasvaneiden hiilidioksidipäästöjen myötä.
Lämpimämpi merivesi merkitsee, että ilmastoon voi varastoitua entistä enemmän vettä. Se kasvattaa sään ääri-ilmiöiden todennäköisyyttä ja tuo mukanaan lisää rankkasateita ja myrskytuulia.
”Elämme jo velaksi.”
HALLITUSTENVÄLINEN ilmastonmuutospaneeli on varoittanut, että maapallon lämpeneminen nousee todennäköisesti kriittisen 1,5 asteen rajan yläpuolelle pysyvästi ensi vuosikymmenen alkupuolella.